пʼятницю, 5 травня 2017 р.

Глибока криниця таланту Мар'яна Крушельницького

     В цьому році виповнилося 120 років від дня народження видатного українського актора і режисера, учня Леся Курбаса – Маряна Михайловича Крушельницького.
    Його життєвий і творчий шлях припав на складний період в історії України, розвитку її духовності, зокрема новаторських мистецьких пошуків.
Мар’ян Крушельницький народився 18 квітня 1897 р. в с. Пилява  Бучацького району. Дитячі роки минули у с. Глещаві, де його батько був дяком. Батько відвідував аматорський гурток і заохочував до цього сина. Хлопець любив співати у церковному хорі.
    Сценічну діяльність М. Крушельницький розпочав 1915 р. в українській трупі “Тернопільські Театральні Вечори” під режисурою М. Бенцаля. В 1918 р. він – один із організаторів “Нового Львівського театру”. На базі цього колективу і групи акторів “Молодого Театру” був створений у Вінниці український драматичний театр ім. І. Франка, який очолив Г. Юра. Подальша діяльність М. Крушельницького пов’язана з Львівським українськими театром товариства “Руська Бесіда”. В той же період (1921 – 1924) він навчався на філософському факультеті Львівського, а потім Празького університетів. З 1924 по 1933 р., М. Крушельницький – актор, а з 1933 по 1952 р. – художній керівник Харківського українського драматичного театру ім. Т. Шевченка (до 1934 р. носив назву “Березіль”). З 1952 р. – актор і режисер, а з 1954 р. – головний режисер Київського державного академічного українського драматичного театру ім. І. Франка.Кращі  режисерські роботи Крушельницького: “Дай серцю волю, заведе в неволю” М. Кропивницького, “Гроза” О. Островського, “Євгенія Гранде” О. Бальзака, “Мартин Боруля” І. Карпенка-Карого, “Єгор Буличов” М. Горького, “Ярослав Мудрий” І. Кочерги, “Змова приречених” М. Вірти, “Персональна справа”О. Штейна, опера “Богдан Хмельницький” К. Данькевича.
   Свій багатогранний талант Мар’ян Крушельницький виявив також у кіно, зігравши роль Жана (“Ягідка кохання”), Андрія Волина (“Кривавий світанок”), Омелька (“Мартин Боруля”), Тарабанова (“Суєта”).
Помер Мар’ян Крушельницький 5 квітня 1963 р. в Києві, похований на Байковому цвинтарі.












Немає коментарів:

Дописати коментар