середу, 15 березня 2017 р.

Юнь вшановує Кобзаря

Тарас Шевченко… Він є гордістю українського народу, його славою. Ця людина знана в усіх куточках світу, а твори його відомі кожному серцю. Його ім’я стало символом нашого народу. Його портрети – в кожній хаті, його «Кобзар» лежить на столі поруч з хлібом, а вірші  вишиті на рушниках. Про поета ми знаємо, здається, все: від  босоногого дитинства – до останніх років життя у сирій петербурзькій майстерні. Змалку вивчаємо  напам’ять його поетичні твори.
   Він – невмируща слава українського народу. Як весна оновлює природу, так і поезія Тараса Шевченка оновлює наші серця, вчить бути милосердними і любити свою Україну.
Шевченко – наш. Він для усіх століть.
Він, як зоря для України.
Візьміть його вогню, хоч крихітку візьміть.
І цим вогнем виходьте із руїни.
І стане вам повніше на душі,
засвітиться вона, як в храмі,
Його слова – освячені ножі.
 Вони болять народові, як рани.
Шевченків біль, він протинає нас,
І гнівом вибухає в кожнім слові.
І крізь віки іде сумний Тарас
Предтечею в терновому вінкові.
В конкурсі талантів взяли участь вихованці дитячого садочку, шкіл №1,№2, №3, початкової школи №1, Бучацької художньої школи.
Не одне покоління українців виросло на його творах.  Його вірші  співзвучні кожному етапу розвитку нашої нації. Для всіх поколінь Тарас Шевченко, його слово – потужне джерело національної свідомості. Сьогодні, в буремний, неспокійний вік нам, можливо, як ніколи, потрібні сила духу Шевченка, його незламна віра в те, що «Буде правда між людьми», потрібне його віще слово. Отож, читайте і перечитуйте Шевченкове слово, вивчайте його творчість, станьте гідними його заповідей і мрій!

Немає коментарів:

Дописати коментар