середу, 7 лютого 2018 р.

Таємничий світ Жюля Верна

     Французький письменник-гуманіст Жюль Верн зробив значний внесок у світову літературу: створив цілу бібліотеку найцікавіших пригодницьких книг. 
     Народився Жуль Габріель Верн 8 лютого 1828 року у портовому містечку Нант у Франції. 
Тут, на набережній Нанти, швартувалися рибацькі баркаси, розвантажували дари морів і океанів. Звідси видно було, як величаво пропливають у порту парусники. Маленький Жуль жадібно впивався запахом океанських рибин, не міг відірвати погляду від чудернацьких черепашок та величезних омарів. Ще з дитинства  він полюбив пригоди та прагнув якомога більше дізнатись про світ. 
    Коли хлопчику виповнилося 12 років, він, одягнувшись юнгою, пробрався на шхуну, що мала відпливати до Індії. Подумки  вже прощався із Францією, мріяв побачити неосяжні простори Атлантики, Тихого, Індійського океанів, побувати на невідомих  островах. Але мрії не судилося здійснитися. На шхуні з'явився батько, який випередив його сушею, і забрав юного мандрівника додому. Однак у навколосвітню подорож він все-таки вирушив. На власній яхті Ж.Верн здійснив подорожі до Англії, Індіі, Ірландії, Данії, Голландії, Швеції, Іспанії, Алжиру, Тунісу.  За своє життя він побачив багато цікавого і екзотичного. 
     Коли Жуль видав свій перший роман, ще не були відкриті, винайдені і не використовувались людьми електричне освітлення, електричний мотор, фонограф, грамофон, телефон, дирижабль, трамвай, електропоїзд, кінематограф, рентгенівські промені, двигун внутрішнього згорання, автомобіль, радіозв'язок, телебачення, комп'ютери, мобільний зв'язок і багато-багато того, без чого ми сьогодні не мислимо свого життя.
   Героям Жуля Верна належало винайти багато чудових машин, зробити багато наукових відкриттів, які згодом люди насправді втілили у життя. Його герої  створюють швидкохідні машини, підводні та повітряні кораблі, досліджують вулкани та глибини морів, проникають у неприступні нетрі, відкривають нові землі, стираючи з географічних карт останні “білі плями”. Фантастика у письменника подружилась з наукою і стала  її нерозлучною супутницею. 
    Отож, дорогі друзі, читайте книги Жуля Верна! Разом із героями його книг здійсніть незвичайні подорожі – повітряні, морські, геологічні, арктичні, космічні. Бодай у думках спробуйте досягти недосяжного. Читайте книги, які читало і перечитувало не одне покоління, які і сьогодні читає увесь світ. Разом з ними у ваш дім прийдуть не лише захоплюючі пригоди, таємниці минулого і мрії про майбутнє, але й цілий всесвіт знань про природу, історію, культуру, звичаї різних часів і народів, про рідну Землю та космічні простори. Можливо, саме вам вдасться втілити в життя ще чимало сміливих жульвернівських фантазій і мрій!

Немає коментарів:

Дописати коментар